2 d’octubre del 2023

LA MÀGIA DEL DEIXAR ANAR 

És l'aprenentatge més gran, més intens i més  difícil de la  vida: el deixar anar, el no aferrar-te a les persones i a les coses, el no aferrar-te a res ni a ningú, ni als pensaments, ni a les creences, ni al que creus saber. Deixar anar, deixar ser, és el veritable aprenentatge i el que més costa.

Però vivim amb tantes pors! La por forma part de les nostres vides i del nostre inconscient, la por és la que moltes vegades, sense donar-nos compte, decideix els nostres actes, les nostres decisions, les nostres paraules i els nostres somnis, parla per la nostra boca, pels nostres actes, pels nostres pensaments; hem crescut amb ella, ens  han educat amb ella i és el millor recurs que té aquesta societat globalitzada per aconseguir que comprem tot allò que, suposadament, ens ha d'ajudar a deixar de tenir por: assegurances mèdiques i de qualsevol tipus, alarmes, cases protegides, barris amb vigilància, infants vigilats i continguts que ja no juguen amb altres infants fora de l'escola i molt menys surten al carrer; una societat  que envaeix la  privacitat dels nostres passos, de les nostres compres, de la nostra salut, de les nostres relacions per després oferir-nos la possibilitat de recuperar-les adquirint més assegurances, més alarmes... una societat que pretén protegir-nos de tot a força de fer-nos tenir primer por de tot.

I com aprendrem a deixar anar mentre tinguem tanta por de viure i de morir?

Pensem que tenim por de morir  però, en realitat, això es tradueix en por a viure. Por a que ens passi alguna desgràcia, por a perdre la feina, por a no saber si sortirà bé aquesta idea que tinc, por als desconeguts i al que no coneixem, por a que ens robin, a que ens violin, a que ens  enganyin, por a ser rebutjats o criticats, por pel que veiem cada dia a les notícies, por a que els pugui passar alguna cosa  dolenta als  nostres éssers estimats, por als  que arriben de fora buscant una vida més digne i que pensem que ens perjudicaran, por finalment  a la mot... Por a viure, por a morir.

Llavors, quan comencem a tenir consciència de la por adquirida, ens distreuen i ens trasbalsen amb tot l'espectre virtual al que estem immersos i que tan fàcilment capta la nostra atenció, la nostra addicció, el nostre temps  i el dels nostres fills... Les xarxes socials i totes les aplicacions hagudes i per haver. Són, veritablement, xarxes on la nostra consciència com a humanitat queda atrapada. El "ser" deixa pas a l'aparença, no importa qui o què soc realment, sinó el que vull aparentar, la imatge virtual que vull projectar als altres, el que els demés creguin de mi, el número de likes que em dediquen... Això és el que la societat intenta ensenyar als nostre fills i ens converteix en els seus còmplices: aparentar i sentir-nos persones d'èxit  amb aquesta  aparença.


Però ningú pot viure la nostra vida, ni nosaltres podem viure la vida  d'altres. Podem passar la vida mirant cap a fora, admirant o seguint altres persones, però haurem perdut l'oportunitat de conèixer-nos a nosaltres mateixos i de viure la nostra pròpia vida a la nostra manera. I llavors, quan arriben les experiències dures, no estem preparats per viure-les.

Hem de ser conscients del món on estem, hem de reaprendre i mostrar als nostres fills que la vida dona per molt més que per viure-la en una pantalla, que la vida és una oportunitat única  per conèixer  i desenvolupar les  nostres habilitats personals, els nostres dons, els nostres  talents, per millorar el món en el que vivim, per abraçar els demés, per sentir l'aire, la pluja, el sol, la terra al nostre cos, per amarar-nos de totes les emocions i sensacions  que podem viure des dels nostres sentits físics i el nostre cor, per desenvolupar la ment, imaginar i crear noves possibilitats i aprendre a estimar i a estimar-nos. Passar de sentir-nos víctimes a ser creadors de vida.

I per viure sense por hem d'aprendre a deixar anar, hem d'aprendre a caminar més lleugers.. Aprendre a deixar anar els pesos que portem sense adonar-nos-en; deixar anar les nostres expectatives sobre com haurien de ser les coses; deixar anar la resistència a no voler acceptar el que ja és, deixar anar el control i l'autoexigència que aquesta comporta amb el consegüent patiment que genera el no poder amb tot; deixar anar la  quantitat de judicis que portem a sobre contra nosaltres mateixos i els demés i començar a agrair pel que tenim en aquest instant, pel que estimem, per allò que en realitat és important; deixar anar les nostres ganes de tenir la raó com sigui i d'opinar de tot com si de això depengués  la nostra autoestima; deixar anar les expectatives sobre els fills i  aprendre'n , perquè puguin ser ells els que ens ensenyin com són, què necessiten i quins són els seus somnis; deixar anar pensaments caducats, tancats, i atrevir-nos  a obrir la ment a noves mirades, i a enfocar-nos més cap a l'amor, la compassió, el gaudi de la vida, la bondat i la bellesa del món i de nosaltres mateixos.

En definitiva, es tracta de sentir, confiar, agrair, escoltar-nos, respectar-nos, estimar-nos i jugar amb la vida, amarar-nos-en, assaborir-la, enriquir-la, deixar que tot arribi, ens traspassi i ens ensenyi i continuar confiant i estimant, perquè la mort arribarà  quan sigui el moment de cadascú,  mai abans, i solament la podrem mirar sense por si hem viscut la vida lliurement, àmpliament, curiosament, amb amor,  perquè en aquest trajecte haurem comprès  que allò que és  veritablement real, mai mor.

Maria. Dolors Beltran Boixadera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada